Recent deelden we het eerste artikel uit onze serie over intermittent fasting; het periodiek vasten om af te vallen. Maar zoals je nu misschien al weet, heeft intermittent fasting niet alleen gevolgen voor je gewicht, maar ook voor je gezondheid. In het vorige artikel vertelden we over de voordelen voor je cellen. In dit artikel nemen we je mee in de voordelen voor je darmen!
Je darmen ken je misschien wel als een belangrijk onderdeel van je spijsverteringsmechanisme. Sterker nog, van alle taken die je darm voor je lichaam doet, geeft deze altijd prioriteit aan spijsvertering. Dat is natuurlijk goed, maar je darm heeft soms ook een beetje onderhoud nodig. Vergelijk het maar eens met schilderwerk: het echte onderhoud dat ervoor zorgt dat de basis goed blijft, kun je best af en toe uitstellen, maar als je dat te lang doet, krijg je een bouwval met overal gaten. Zo is het ook met de darm: je kunt best eten om je spijsvertering te stimuleren, maar je moet je darmen ook de kans geven om onderhoudswerkzaamheden te doen.
Je darm gaat pas onderhoudswerkzaamheden uitvoeren als er 13/14 uur lang geen voedsel meer is toegevoegd. En daar is je darm heel streng in: een klein lepeltje honing wordt al gezien als voedsel en zorgt er dus voor dat je darm niet met het onderhoud zal starten. Als je je lichaam geen tijd geeft om onderhoud uit te voeren, kun je last krijgen van een lekkende darm.
We eten in het Westen heel veel graan. Brood, crackers, muesli, pasta, koekjes… Dat is in principe niet erg, maar graan is wel lastig te verteren. Graan geeft een soort ontstekingsreactie in onze darm. Dat geeft niet, want onze darm heeft als het ware ook brandweermannetjes in huis die de ontsteking kunnen blussen. Maar als je te veel graan eet, kan de darm het niet meer aan. Je darm is dan in feite alleen maar bezig met het blussen van brandjes en kan niet meer effectief voedsel verteren. Het gevolg hiervan is dat je moe wordt, een gebrek hebt aan vitaliteit en je opgeblazen voelt. De oplossing? Je darmen rust gunnen!
Als je intermitterend vast en 16 tot 18 uur niet eet, geef je je darmen de kans om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren – en dus eigenlijk je darmen gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat gedurende 5 dagen per week 16-18 uur vasten genoeg is om je lijf schoon te houden. Wil je je lijf helemaal schoonmaken of jezelf snel en goed aanleren om periodiek te vasten? Dan kun je het beste beginnen met 7 dagen je ontbijt uitstellen. Maar pas op: het is belangrijk om je lichaam tijd te geven om aan dit nieuwe patroon te wennen. Neem zo’n 2 tot 4 weken de tijd om te oefenen en jezelf te leren om langere tijd te vasten.
Zorg er altijd voor dat je geen stress creëert: als je jezelf te veel dwingt, en dus te veel druk oplegt, denkt je darm dat er een schaarste is. Het gevolg daarvan is dat je darm gaat hamsteren. En dat is precies niet wat je wilt! Neem dus gewoon goed de tijd om te wennen aan ‘eten naar behoefte’ in plaats van ‘eten uit gewoonte’.
Bij Natuurlijk Beter adviseren we om, als je je lichaam de tijd hebt gegeven om te wennen, doordeweeks te vasten en in het weekend bijvoorbeeld wel lekker te ontbijten. Maar omdat 5 keer per week vasten in principe genoeg is, kun je daar zelf ook een beetje mee spelen. Als je dinsdagochtend dus bijvoorbeeld heel veel trek hebt in een ontbijtje, kun je jezelf dat best gunnen. Als je 16-18 uur vast, eet je bijvoorbeeld tot 19.00 uur ’s avonds. De volgende dag is je eerste moment dan tussen 11.00 en 13.00 uur. In de tijd dat je vast moet je natuurlijk wel wat drinken (water, koffie of thee). Start de dag met een flink glas thee of water, dat stilt vaak je trek (eigenlijk had je dorst). Neem ’s avonds of later op de ochtend ook rustig nog lekker wat extra water, koffie, thee. Let hierbij wel op dat je bijvoorbeeld geen suiker toevoegt.
Wil je meer weten over intermittent fasting, de voordelen voor je gezondheid of hoe je een goed ritme voor jezelf vindt? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag verder.