Kaakklemmen is een veelvoorkomend probleem dat vaak gerelateerd is aan stress en spanning. Het kan leiden tot pijnlijke kaken, hoofdpijn en zelfs tot nekklachten! Gelukkig zijn er oefeningen die je kunnen helpen om meer ontspanning in je gezicht en kaakspieren te krijgen. Eén van de meest effectieve technieken is het visualiseren van de ruimte in en rondom je hoofd en hals. In dit artikel leggen we je uit hoe deze oefening werkt en hoe je deze kunt toepassen!
Kaakklemmen, knarsetanden, bijten, fronsen, gespannen lippen: het kan ontstaan doordat we ons langdurig focussen op specifieke taken en aandachtspunten. Deze intense focus – een overlevingsreactie van ons lichaam – kan handig zijn in acute, stressvolle situaties. Het werkt echter averechts wanneer stress iets chronisch wordt: je zet je constant schrap. Het leidt tot spanningen, met name in je gezicht, waar je tot 80% van deze spanning opslaat. Het leren uitzoomen en het breder verdelen van je aandacht kan helpen om deze spanning te verminderen.
De kern van de oefening zit in het richten van je aandacht op de ruimtes in en rondom je hoofd, hals en gezicht. Door deze ruimtes bewust te visualiseren, geef je je zenuwstelsel de kans om te ontspannen en spanning los te laten. Stap voor stap doe je de oefening als volgt:
Door deze oefening regelmatig te doen, neemt de spanning in je gezicht en kaakspieren af. Je blik wordt breder, je focus minder intens en je lichaam leert beter ontspannen. Deze oefening is ideaal om te doen voor je gaat slapen: hij helpt je namelijk om los te komen van de stress van de dag en beter te ontspannen!
Lukt het niet direct? Dat is normaal! Het kan even duren voor je de ruimte écht gaat voelen. Door regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks, te oefenen, geef je jezelf de kans om de spanning te verminderen en meer rust te ervaren. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt en ga comfortabel zitten of liggen. Dan zul je vanzelf merken hoe krachtig deze eenvoudige oefening kan zijn!
Vind je het te ingewikkeld om hiermee aan de slag te gaan ? Begin dan met je bewust te zijn van de ruimte tussen jou en ‘de dingen’ om je heen : de ruimte tussen jou en de tafel, het plafond of de muur, de ruimte tussen jou en je gesprekspartner, tussen jouw auto en een andere auto als je onderweg bent, tussen jou en de stoeptegel bij het lopen, tussen jou en je laptop of tv, het koffie-apparaat, jou en de spiegel in de badkamer… Probeer situaties uit en maak daar een dagelijkse gewoonte van; je zult zien dat het gemakkelijker wordt!